Karayollarındaki rekabet ortamına yeşil ışık

Ucuz uçak bileti web sitesi (2006'dan beri)


Ulaştırma Bakanlığı, daha önceki uygulamaları ile karayolu taşımacılığındaki rekabet ortamına kelepçe vurmuştu. Otobüs firmaları ise, hatlarda belirli ölçülerde indirime gidebiliyorlardı. Belirlenen yüzdenin altına da inemiyorlardı. Bu konuda, bazı otobüs firmalarının indirim istekleri ise yine Ulaştırma Bakanlığı tarafından kabul edilmiyordu.

Örneğin, bazı firmalar öğrenciye, öğretmene, yaşlıya, basın mensuplarına yarı yarıya varan indirimler uygulamasını bugüne kadar başlatamadı. Halbuki kendileri ile görüştüğümüz firma yetkilileri, böyle bir indirime gitmeyi istediklerini,ancak Ulaştırma Bakanlığı'nın bunu engellediğini bize defalarca söylemişlerdir.

Halbuki, havayolu şirketleri arasındaki rekabet ortamına ses çıkarmayan Ulaştırma Bakanlığı'nın, karayolu taşımacılığındaki rekabet ortamına izin vermemesi üzerine yoğunlaşan şikayetler üzerine, alınan son kararla karayolu taşımacılığındaki rekabet ortamının da önü açılmış oldu.

YANLIŞTAN DÖNÜLÜNCE… Biz, hiçbir zaman özel havayolu taşımacılığının karşısında değiliz. Hatta, özel havayollarının daha da gelişmesi gerektiğini,herkesin daha ucuz ve güvenli olarak uçmasının sağlanmasının şart olduğunu her zaman vurgulamışızdır. Üstelik, havayolu taşımacılığındaki rekabet ortamının da yolcular açısından önemli olduğuna her zaman inanmışızdır. Zaman içerisinde şirketler açısından da bunun önemi anlaşılacaktır.

Ancak, havayolu taşımacılığında böyle bir ortamın doğması hiç kuşkusuz karayolu taşımacılığına indirilen önemli bir darbe olarak da karşımızda duruyor. Haklı olarak karayolu taşımacılığını üstlenen şirketler de bir rekabet ortamına girmek istediklerini dile getirmişlerdir. Ulaştırma Bakanlığı'nın bugüne kadar akıl almaz inadını da nihayet kırmışlardır.

Ucuz Uçak Bileti Sitesi

Burada, çok önemli bir yanlıştan dönüldüğünün altını çizmek istiyoruz. Karayolu taşımacılığında da bir rekabet ortamının yaşanmaya başlandığını sevinerek görüyoruz. Burada önemli olan hizmet kalitesi, güvenlik ve zamanında ulaşımdır. Ulaştırma Bakanlığı eğer gerçek anlamda görev yapmak istiyorsa, Trafik ekipleri ile birlikte, hizmet kalitesini, güvenli yolculuğu ve zamanında ulaşımı denetlemelidir. Artık, karayolu taşımacılığı üstlenen şirketlere, rekabet ortamını bozacak engeller çıkarmamalıdır.

Ucuz Uçak Bileti ile Ucuz Yolculuk. THY ONUR ATLAS Yurtiçi Yurtdışı ucuz bilet

Ancak, havayolu taşımacılığında böyle bir ortamın doğması hiç kuşkusuz karayolu taşımacılığına indirilen önemli bir darbe olarak da karşımızda duruyor. Haklı olarak karayolu taşımacılığını üstlenen şirketler de bir rekabet ortamına girmek istediklerini dile getirmişlerdir. Ulaştırma Bakanlığı'nın bugüne kadar akıl almaz inadını da nihayet kırmışlardır.

TERCİH YOLCUNUN OLMALIDIR Burada, rekabet ortamının dışında kalan şirketler de olacaktır. Biz, bunlara da müdahale edilmemesi gerektiği görüşündeyiz. Yolcu, gideceği hatta, hangi şirketi tercih edeceğine kendi karar vermelidir. Ucuz yolculuk edecekler ucuz yolculuk eder, pahalı yolculuk edecekler pahalı giderler. Esas olan, güvenli yolculuk, zamanında ulaşmak ve hizmet kalitesidir. Eğer, rekabet ortamına giren şirketler hizmet kalitesini düşürür, güvenli yolculuktan yoksun kalır, zamanında ulaşımı gerçekleştiremezlerse de, bundan zarar eden kendileri olacaktır. Bu tercihin de şirketlere bırakılması gerektiği görüşündeyiz.

Burada haksız rekabet ortamları yaratılamaz mı? Hiç kuşkusuz yaratılacaktır da. Bunun hesabının da şirketlerce yapılması gerekiyor. Bu da tercih meselesidir. Buna da müdahale edilmemesi ana ilke olmalıdır. Nasıl ki, oteller arasında rekabet ortamları bulunuyor, bir çok otel zarar etme uğruna bile her şey dahillerle müşteri kapıyor, şehirlerarası otobüs şirketleri de aynı sistemle yolcu taşıyabilirler. Birçok sektörde böylesine rekabet ortamları yaşanmıyor mu?

Dikkat edilecek olursa, adlarını dahi sayamayacağımız birçok şirket bulunuyor. Bu rekabet ortamında bunların çoğu ya yok olup gidecekler, ya da birleşerek daha güçlü ve hizmet kalitesi yüksek yolcu taşımacılığını sürdüreceklerdir. Bunun daha da yararlı olacağından kimse şüphe etmemelidir. Özetleyecek olursak, şehirlerarası yolcu taşımacılığında şirketlerin rekabet ortamını bugüne kadar engelleyen Ulaştırma Bakanlığı'nın sonunda doğru kararı vermiş olması, yeni ve önemli bir başlangıçtır. Şehirlerarası yolcu taşımacılığında yeni bir devir başlayacaktır. Bunun, hem şirketlere, hem de yolculara yeni bazı avantajlar sağlayacağı da kesindir. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi, şirketlerin her bakımdan daha iyi denetlenmesi de bu çerçeve içerisinde değerlendirilmelidir. Ucuz yolcu taşıma uğruna güvenlikten uzak taşımacılığa da izin verilmemelidir.


Yaşanmış Süper Komik Diyaloglar

Ucuz Uçak Bileti Geyikleri

12 yıl kadar önce, uçak biletinin pek pahalı olduğu zamanlarda "9 liraya uçak bileti" kampanyası yapılmış ve büyük yankı uyandırmıştı.

İşte çağrı merkezi kayıtlarındaki o diyaloglar:

Ucuz Bilet Geyikleri


UCUZ BİLET HABERLERİ: